Skip to content

De digitale disruptie van ‘woman in legal tech’ Tina De Maere: “Ik wou écht met een radicaal andere aanpak komen”

Disruptie in de conservatieve juridische sector, daar zorgt Tina De Maere met haar jonge start-up Limine voor. Ze lanceerde het eerste legal matching platform in België waar legal interim consultants rechtstreeks in contact kunnen komen en onderhandelen met bedrijven die op zoek zijn naar externe juridische ondersteuning. “Ik wou écht met een radicaal andere aanpak op de proppen komen, ingegeven door mijn persoonlijke ervaring als advocate en legal interim manager”, vertelt de Vlaams-Brabantse onderneemster met veel enthousiasme.

De trigger

Tina De Maere startte haar carrière als zakenadvocate om daarna aan de slag te gaan als legal interim manager waarbij ze langdurige opdrachten vervulde bij grote ondernemingen zoals Danone, Mondelez en Galapagos. “Ik speelde al langer met het idee om iets op te richten, maar ik wist eigenlijk lang niet wat. Wel zag ik bij mijn beste vriendinnen – die ook een achtergrond in de zakenadvocatuur hebben – hoe uitdagend en fulfilling het ondernemerschap kan zijn.”

“De echte eyeopener kwam nadat een goede vriend van mijn – een serial entrepreneur – me het boek ‘Rich dad, poor dad’ van Robert Kiyosaki cadeau deed. Ik begon na te denken wat ik wou met mijn leven. Ik wou mezelf uitdagen en bijleren. Toch ging ik altijd terug naar wat ik zelf kende. Tot het inzicht kwam dat ik net dat beter kan maken.”

Legal tech

Het concrete idee van Limine is ontstaan tijdens een meeting met zes andere legal interim managers, allemaal met een verschillende profiel, vertelt De Maere. “Op hetzelfde moment kregen we exact dezelfde mail voor een opdracht toegestuurd.”

“Bovendien kreeg ik vaak van klanten te horen dat doorgestuurde CV’s door de traditionele plaatsingskantoren wel van een goed niveau zijn, maar niet of onvoldoende overeenstemmen met wat zij vragen of nodig hebben. Mijn idealistische visie, mijn kennis als advocate én mijn gedrevenheid kwamen toen samen.”

(© Sacha Creative Concepts)

Door haar ervaring wist De Maere hoe de markt van legal interim management werkte. “Ik was ervan overtuigd dat het beter kon – voor zowel de bedrijven als de legal interim consultants – met een echte toegevoegde waarde”, zegt ze. “Ik wou een radicaal andere aanpak gebaseerd op transparantie, vrijheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Het resultaat: een sneller en beter matching proces, zonder de human touch uit het oog te verliezen.”

Van juriste naar woman in tech

Hoe die carrièreswitch verlopen is? “Voor mij is die nog altijd bezig”, is het verrassende antwoord van de kersverse woman in tech.Ik ben zeker nog niet op het punt waar ik wil zijn. Soms loopt het op wieltjes en andere keren heb ik de indruk dat ik er niets van bak. Ik voel me nu en dan alsof ik opnieuw een eerstejaars stagiaire ben aan de balie. Los daarvan, is het heel spannend, motiverend, leerzaam en geeft het mij een I feel alive gevoel.”

Het juridische beheers ik, maar dat is slechts een klein stukje van de puzzel. Er is veel meer nodig om een onderneming uit te bouwen en een digitaal platform in de markt te zetten

“Het juridische beheers ik, maar dat is slechts een klein stukje van de puzzel. Er is veel meer nodig om een onderneming uit te bouwen en een digitaal platform in de markt te zetten. Het is een serieuze opgave om een idee in je hoofd te vertalen naar een goed werkend en gebruiksvriendelijk platform.”

“Maar, ik ben advocate geweest”, lacht De Maere, “dus zoek ik dingen op. Tech is bovendien niet de doos van Houdini, maar iets dat je kan leren. Je hoeft zelf geen expert te worden, maar moet je wel omringen met experts die zaken kunnen uitleggen in een taal die jij begrijpt. Dat geld ook zo voor advocaten. Je moet niet blijven steken in ‘legalese’ als je zaken uitlegt aan klanten.”

(© Sacha Creative Concepts)

Innoverend recruitment beleid

“Dit jaar en de komende jaren zal legal recruitment één van de grootste uitdagingen voor de juridische sector worden, gevolgd door talent retention”, voorspelt De Maere. “De concurrentie is heel stevig om de juiste talenten aan te trekken. Een innovatief recruitment beleid en proces zijn daarom noodzakelijk.”

Als je faalt, kan dat gewoon een onderdeel zijn op jouw weg naar succes

De tech onderneemster gelooft dan ook sterk dat haar matching platform de oplossing is voor deze uitdagingen. “Via Limine kan er dankzij het algoritme heel snel de juiste mensen worden aangetrokken. CV’s moeten niet meer doorploeterd worden. Bedrijven komen onmiddellijk bij de juiste kandidaten via CV’s met de meeste overeenstemmingen. Tijd en middelen – de twee meest schaarse bronnen van bedrijven – worden zo op een efficiënte wijze ingezet. Wanneer je bovendien het juiste profiel aantrekt, vergroot het de kans dat die persoon zich goed voelt en de taken hem of haar liggen waardoor ze langer in dienst blijven.”

“Bovendien mag je niet bang zijn om te falen”, geeft De Maere nog mee als tip aan andere ondernemers. “Want zelfs als je faalt, kan dat gewoon een onderdeel zijn op jouw weg naar succes.”

Recommended Posts