Skip to content

Vier tips voor legal consultants voor een top CV

By Jonas Gilliams  – September 22, 2022

trent-erwin-UgA3Xvi3SkA-unsplash

Kwatongen durven wel eens beweren dat juristen of advocaten goed zijn in alles behalve wiskunde. Dat cliché wordt af en toe helaas bevestigd, maar er bestaat nog een ander obstakel waar juristen of advocaten veel vaker over struikelen: duidelijk communiceren.

Dat geldt des te meer voor advocaten die beslissen om als freelance legal consultant aan de slag te gaan. Zij komen plots in een wereld terecht waarin klanten vooral verlangen naar een heldere en verstaanbare uitleg, zonder nauwkeurige verwijzingen naar specifieke wetteksten en regelgeving. Dat begint al bij het beoordelen van een CV.

Om jouw kansen te vergroten om een opdracht of job binnen te halen bij een bedrijf, geven we vier tips om een CV op te stellen waarmee jij je van andere juridische freelancers en legal consultants kan onderscheiden.

Legal consultants: schrijf je CV met doelpubliek in gedachten

Bij het schrijven van je CV als legal consultant hou je best in het achterhoofd voor wie de informatie bestemd is. Wie is met andere woorden je doelpubliek?

Advocatenkantoren hechten veel belang aan de academische kwalificaties en de eventuele publicaties van de kandidaat. Bedrijven zullen een eerder pragmatische “business” houding aannemen. Ondernemingen die snel juridisch advies nodig hebben, houden voornamelijk rekening met de werkervaring en de persoonlijke toets van de legal consultant. Zij verwachten vooral dat de kandidaat voldoende praktische kennis heeft en die informatie op een bevattelijke manier kan overdragen.

Als juridische consultant hoef je dus geen ellenlange publicatielijst aan je CV toe te voegen. Ook een al te uitgebreid verslag van je eventuele carrière, hoe indrukwekkend ook, als advocaat is overbodig. Je ervaringen als (freelance) legal interim manager of in-house counsel zijn dan weer wel zeer relevant. Ook andere vaardigheden, zoals bijvoorbeeld managementervaring of talenkennis, zijn een waardevolle toevoeging aan je CV als freelance jurist.

Layout: zet je werkervaring als juridische consultant in de kijker

Bij het lezen van een CV is de opmaak altijd het eerste wat in het oog springt. Er is niets zo onaantrekkelijk als een slordig opgemaakt document. Werk dus met een duidelijk, groot lettertype en gebruik voldoende tussentitels. De belangrijkste en meest relevante informatie zet je best bovenaan. Als freelance legal consultant vestig je zoals gezegd best de aandacht op je werkervaring en persoonlijke gegevens. Ook werken met lichte kleuren kan je CV als overzichtelijker en makkelijker leesbaar maken. Daarnaast kan je informatie over meerdere pagina’s te spreiden. Alle gegevens op één enkele bladzijde proppen komt de leesbaarheid van je CV meestal niet ten goede. Hou er opnieuw rekening mee dat de belangrijkste informatie best op de eerste pagina terechtkomt.

Tot slot kan het ook handig zijn om een expert in grafische vormgeving te contacteren om de opmaak van je curriculum te verzorgen. Dat is zeker het geval wanneer je heel wat interessante opdrachten die je wilt vermelden achter de rug hebt als freelance jurist.

Inhoud: less is more als freelance jurist

Bij het schrijven van een CV is het voor juridische adviseurs vaak balanceren tussen te veel en te weinig informatie meedelen. Toch is een beknopt overzicht meestal overtuigender dan een eindeloze lijst gegevens.

Hoewel het belangrijk is om duidelijk uit te leggen wat je voorgaande functies inhielden, is het geen goed idee om een overdreven gedetailleerd overzicht van je takenpakket bij andere bedrijven mee te geven. Een CV van meer dan vijf pagina’s nodigt niet uit om geconcentreerd verder te lezen. Probeer beknopt en helder weer te geven in welke materies je ervaring hebt opgedaan. Verdere toelichtingen kunnen altijd mondeling worden verstrekt, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of een eerste kennismaking.

Schrijf ten slotte je CV altijd in het Engels. Als consultant kom je in aanraking met bedrijven die actief zijn over de hele wereld. Een exemplaar in het Engels opmaken is veel efficiënter dan bijvoorbeeld twee versies in het Nederlands en in het Frans.

Ultieme tip: een legal consultant is een uitstekende communicator

Een van de meest essentiële eigenschappen van een juridische consultant is het vermogen om complexe juridische informatie op een bevattelijke manier over te brengen. Veel vaker nog dan advocaten komen freelance juridische consultants in contact met mensen die weinig of geen juridische voorkennis hebben. Beschikken over goede communicatieve vaardigheden is dus een must, zodat alle werknemers begrijpen wat er van hen verwacht wordt.

Een gestructureerd, duidelijk en overzichtelijk curriculum vitae is voor veel bedrijven een eerste aanwijzing dat de kandidaat inderdaad over die vaardigheden beschikt. Wie niet in staat is om een leesbaar CV op te stellen, geeft de indruk dat helder communiceren niet tot diens sterke punten behoort. Met bovenstaande tips zet je alvast twee stappen in de juiste richting. Daarnaast kunnen sites als Canva je alvast goed op weg helpen!

Gebruik je CV op Limine voor opdrachten als legal consultant!

Alle tips voor je freelance legal consultant cv op een rijtje

Klaar met je CV? Wil je rechtstreeks in contact komen met bedrijven en snel een volgende juridische opdracht vinden die bij jou past, aan tarieven die jij bepaalt? Registreer je dan nu gratis op ons LIMINE platform! De beste plaats voor freelance juridische consultants om opdrachten te vinden!